VIDEO: Premijerno izvedena predstava “Kanata” u sklopu projekta “Prva šansa” GKM-a Vitez, DIS teatra i ORC-a

PočetnaObavijestiVIDEO: Premijerno izvedena predstava “Kanata” u sklopu projekta “Prva šansa” GKM-a Vitez, DIS teatra i ORC-a

“Prva šansa” zajednički je interkulturalni projekt kojega su realizirali Gradsko kazalište mladih Vitez, DIS teatar Banja Luka i Omladinski resursni centar Tuzla, a pod pokroviteljstvom Anna Lindh Fondacije i sufinancirano od strane Europske Unije.

Ovaj projekt baziran na kazališnom radu i kolektivnoj koprodukciji više bh. kazališta, a nakon provedenog istraživanja o položaju mladih u kulturi i društvu, u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, nastao je materijal koji je temelj zajedničke koprodukcije (kazališne predstave),a u kojoj su angažirani mladi nezaposleni glumci.

“Ideja je da ovim projektom upravo mladi glumci dobiju svoju “prvu priliku” za profesionalni angažman, kao i priliku skrenuti pozornost na svoj talent. Međusobna koprodukcija podrazumijeva konkretnu suradnju lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva, kao i tematska istraživanja za rješenja u suočavanju sa stereotipima i netolerancijom”, poručili su iz ovih organizacija.

Nakon zajedničkog istraživanja radili su na konkretnoj kazališnoj predstavi. Predstava nastala na osnovu istraživanja i po tekstu Ognjena Bogdanovića govori o statusu mladih u netolerantnoj sredini i njihovom nastojanju da prevladaju prepreke, tabue i stereotipe. Riječ je o suvremenoj produkciji utemeljenoj na modernom scenskom izričaju.

Predstava je svoju premijeru imala 27. prosinca 2021. godine u Banja Luci, a reprize modificirane predstave će biti uprizorene tijekom 2022. godine u partnerskim gradovima.

U predstavi igraju Marko Mirković, Anando Čenić, Bovak Novaković, Milica Aničić, Branislav Vekić, Sofija Galić, Stefan Maksić, Nikola Radivojac.

U nastavku pogledajte adaptirani video, koji služi kao sjajna najava onoga što ćete imati priliku pogledati tijekom naredne godine i u našem gradu.

Pročitajte još članaka