Uz potporu ministra Domića: ŽSB prva je u Federaciji BiH koja je formirala školu izvrsnosti za prevenciju svih oblika nasilja

PočetnaObavijestiUz potporu ministra Domića: ŽSB prva je u Federaciji BiH koja je formirala školu izvrsnosti za prevenciju svih oblika nasilja

Županija središnja Bosna prva je u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je formirala školu izvrsnosti za prevenciju svih oblika nasilja!

U znaku istinske zahvalnosti za nesebičnu podršku i zalaganje za unapređenje socijalne sigurnosti građana i prevenciji svih oblika nasilja u Županiji Središnja Bosna, Institut za populaciju i razvoj dodijelio je uvaženom Ministru Bojanu Domiću zahvalnicu za potporu i pomoć u realizaciji kompleksnog programa prevencije nasilja, jedinstvenog za Bosnu i Hercegovinu.

Prema riječima direktorice Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić, Institut provodi sveobuhvatan program prevencije nasilja baziran na socio-ekološkom pristupu u prevencije.

„Riječ je o najkompleksnijoj strategiji prevencije nasilja baziranoj na direktnim dokazima uspješnosti. Zbog svoje kompleksnosti, program prevencije mogli smo realizirati isključivo u zajednicama koje imaju kapacitet provesti kompleksne strategije prevencije. Istovremeno, program zavisi od stručnosti uposlenika i kapaciteta institucija koje sudjeluju, stoga smo, vođeni pozitivnim iskustvima u suradnji s institucijama u Županiji Središnja Bosna, obratili se Ministru Domiću i razgovarali o realizaciji programa u Travniku i drugim općinama u Županiji. Pored potpore koju smo dobili od Ministra Domića, Ministar je u namjeri da dodatno doprinese realizaciji i razvoju programa, imenovao vodeću eksperticu Ministarstva kao ključnu predstavnicu zaduženu za kooperaciju sa sudionicima projekta i na taj način dao institucionalnu podršku realizaciji programa“, kazala je Osmanagić.

Zahvaljujući podršci Ministra Domića, Županija središnja Bosna prva je u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je formirala školu izvrsnosti za prevenciju svih oblika nasilja. U ovoj je školi, uz podršku Ministra Domića, dostupan i realizira se jedan od 12 najboljih svjetskih programa prevencije nasilja i promocije zdravlja Program Y, kurikulum koji je razvio CARE Balkans i koji predstavlja znanstveno utemeljen i dokazano učinkovit kurikulum za rad s mladima srednjoškolskog uzrasta. 

Aktivnost je realizirana u okviru projekta „Primjena sveobuhvatnog socio-ekološkog i modela zasnovanog na aktivnom učešću zajednica u eliminaciji nasilja nad ženama u BiH,“ koji financira UN Women, ured u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još članaka