”Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH – 2019”

PočetnaObavijesti”Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH – 2019”

U suradnji s nevladinim organizacijama Save the Children in North-West Balkans, UNICEF BiH i MFS Emmaus Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa Kantona Središnja Bosna tijekom školske 2019./2020. godine realizirati će 31 radionica (9 za nastavnike i 22 za roditelje) u osnovnim i srednjim školama Kantona Središnja Bosna u sklopu projekta ”Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH”, a koji ima za primarni cilj prevenciju i adekvatan odgovor na izazove koji se tiču zanemarivanja, zlostavljanja, zloupotrebe i iskorištavanja djece u digitalnom okruženju.

Planirane prioritetne projektne aktivnosti odnose se na jačanje kapaciteta nastavnika i roditelja u cilju podizanja nivoa sigurnosti učenika u digitalnom okruženju.
Tijekom ovoga tjedna realizirane su edukacije za nastavnike i roditelje u OŠ ”Kaćuni” Busovača, OŠ ”Nova Bila” Travnik, OŠ ”Edhem Mulabdić” Novi Travnik i ”Prve osnovne škole” Bugojno, Jaklić V/2. Nastavnici navedenih odgojno-obrazovnih ustanova imali su priliku slušati predavanje na temu ”Sigurnost djece u digitalnom okruženju i školska nastava”, dok su roditelji kroz jedan interaktivni razgovor problematizirali pitanje ”Odgovornog roditeljstva u digitalnom okruženju”.

Edukatori za nastavnike i roditelje prošli su kvalitetne edukacije za edukatore, te isti su podijeljeni u šk. 2019./2020. godne u dva tima. Navedene stručne timove čine profesor informatike Marin Garić, stručni suradnik Ivanela Brković i predstavnik roditelja i Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Ivica Augustinović.

Vjerujemo kako će projektne aktivnosti postići zacrtani cilj na korist učenika, nastavnika ali i roditelja učenika i kako će se na istoj osnovi zagovarati, razvijati i daljnje aktivnosti koje imaju za cilj pragmatično podizanje svijesti o sigurnosti djece u digitalnom okruženju i podizanje kvalitete u rada u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Pročitajte još članaka