Predstavnici Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna posjetili ministra Domića

PočetnaObavijestiPredstavnici Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna posjetili ministra Domića

Predstavnici Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna posjetili su Bojana Domića, ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB. Prilikom posjeta razgovaralo se o aktivnostima koje se provode u osnovnim i srednjim školama ovog kantona, u sklopu projekta “Moj izbor je turski”.

Predstavnici Aktiva su upoznali ministra s radom Aktiva koji postoji već punih 5 godina i broji 20 profesora. Uz podršku Yunus Emre Instituta iz Sarajeva, Aktiv realizuje razna natjecanja, kao što su ona u znanju turskog jezika, sportska i likovna natjecanja, a organiziraju i posjete bratskim školama u Istanbulu.

„Iako su zbog pandemije obustavljena razna takmičenja i aktivnosti, naš Aktiv je organizovao online kurseve, takmičenje u crtanju, brzalicama, pjevanju, pisanju eseja i literarnih radova. Pored aktivnosti koje su fokusirane na učenike, Aktiv redovno organizuje i stručna usavršavanja za profesore, kao što su razni seminari, radionice i studijske posjete Turskoj. Vođeni idejom da djeci olakšamo učenje turskog jezika kroz razne kreativne ideje, u narednom periodu, uz podrsku Ministarstva obrazovanja i Instituta Yunus Emre, Aktiv nastavlja s radom istim intenzitetom“, kazala je Majda Limić Jašarević, predsjednica Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna.

Ministar Domić je pohvalio rad Aktiva, istaknuvši dobru energiju koju emitiraju, kao i odličnog partnera kojega imaju u Yunus Emre Institutu.

„Zasigurno možete biti primjer mnogima i putokaz kako se uz puno uloženog rada i truda mogu ostvariti značajni rezultati. Značajno je omogućiti djeci da uče strane jezike, kako bi bili konkurentni u svakom smislu u svemu što ih očekuje kroz život. I dalje ćete imati potporu Ministarstva u svemu dobrom što radite“, naglasio je ministar Domić.

Pročitajte još članaka