Ministar Domić svečano otvorio prvi regionalni festival monodrame “inBox”

PočetnaObavijestiMinistar Domić svečano otvorio prvi regionalni festival monodrame “inBox”

Sinoć je svečano otvoren prvi regionalni festival monodrame „inBox“ predstavom Danice Grubački „Ovo nije državni posao“. Svečana ceremonija otvorenja započela je u Hrvatskom kulturnom centru u Novoj Biloj obraćanjem direktorice festivala Anele Križanac, načelnika općine Travnik Kenana Dautovića te ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Županije Središnja Bosna Bojana Domića.

– Posebno hvala publici čiji dolazak na ovaj festivalski plato dokazuje da ova mala kutijica, kako od milja zovemo našu pozornicu, nosi značenje mnogo veće od nje same – rekla je direktorica festivala Anela Križanac u svom obraćanju publicu dodavši kako je ideja o ovako velikom festivalu dugo sazrijevala.

Svečani štih samom otvorenju svakako su dali i dobro znana imena u travničkom kraju – Limena glazba „Lašva“ Nova Bila te Vokalni sastav „Lašvanske dive“ koja su već poznatim melodijama, ali i autorskim skladbama obogatili atmosferu.

– Samo netko tko voli svoju grudu, može ovako donijeti emociju. To je nešto najljepše što možemo vidjeti i doživjeti, ali i nešto što je posebno važno u doba korone – poručio je Kenan Dautović dodavši kako se posebno zahvaljuje glumcima i članovima žirija koji su omogućili da ovaj događaj postane regionalni. Zahvalio se i sanjarima iz HKC-a Nova Bila koji su dugo sanjali, da bi na kraju dosanjali i dočekali ovaj veliki događaj na javi.

Cijeli se festival događa na otvorenom, a prva noć je pokazala kako je publika i više nego željna kulturnih događaja, na što se osvrnuo i ministar Domić.

– “Ako kultura opstane, nacija će preživjeti“, kazao je Jan Mládek, češki ekonomist, kolekcionar i mecena. Upravo vođen ovom mišlju želim čestitati našim domaćinima i organizatorima ovoga festivala, Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila i Kazalištu mladih “Korifej”, što daju neizmjeran doprinos razvoju kulture ma području Travnika i Središnje Bosne. Sudionicima festivala zahvaljujem na dolasku i želim da se što ugodnije osjećaju, a svima vama dragi prijatelji da tijekom narednih dana uživate u istinski sjajnim predstavama. Proglašavam festival otvorenim! Svako dobro vam želim!”, kazao je ministar Domić u prigodnom govoru.

Atmosferom u Novoj Biloj bila je oduševljena i glumica Danica Grubački kojoj je sinoćnje otvaranje „inBoxa“ bilo 24. igranje monodrame, a koja se kratko osvrnula na predstavu.

– U predstavi igram otprilike 25 likova. Nije mi ih bilo teško igrati, koliko mi je bilo teško osmisliti svaki od tih likova. Sve je krenulo iz improvizacije, a onda sam nekako uklapala da bude najzanimljivije moguće i da kontrasti između njih budu što izraženiji – osvrnula se na predstavu Grubački.

Natjecateljski dio festivala večeras se nastavlja s dvije predstave – „Edith Piaf“ u izvedbi Đurđe Vukašinović koja počinje u 20.30 te „10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“ u izvedbi Ivana Ožegovića koja slijedi odmah nakon.

Pročitajte još članaka