Gradsko kazalište mladih Vitez realiziralo projekt Kazalište kao oblik prevencije: “RECI NE”

PočetnaObavijestiGradsko kazalište mladih Vitez realiziralo projekt Kazalište kao oblik prevencije: “RECI NE”

Zaštita djece i mladih od svih oblika nasilja zajednička je odgovornost svih nas, ne samo moralna, već i zakonska. Bez obzira na to je li riječ o sumnji na fizičko, psihičko, emocionalno ili seksualno zlostavljanje, pedofiliju, prosjačenje, zanemarivanje i sl., potrebno je reagirati, jer svaki od ovih oblika zlostavljanja ostavlja velike posljedice na dobrobit djeteta. Djetinjstvo bi trebalo biti bezbrižno razdoblje u kojem se djeca osjećaju voljeno i sigurno, stoga ako imamo saznanja o bilo kakvim ponašanjima koja im mogu naštetiti, nužno je da ih zaštitimo i djelujemo. Potreba za provođenjem projekta se javlja zbog nedovoljno edukativnih sadržaja usmjerenih prema obrazovanju djece o mirnim i nenasilnim načinima i pristupima rješavanja sukoba, nesuglasica i konflikata te o samoj toleranciji.

Gradsko kazalište mladih Vitez realiziralo je od listopada do polovice prosinca projekt Kazalište kao oblik prevencije: “RECI NE”. Projekt je financijski podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Aktivnosti projekta su usmjerene na suzbijanje i prevenciju nasilja među djecom i mladima. Učenici srednjih škola imali su priliku kroz interaktivni scenski prikaz proširiti vidike o različitim oblicima i vrstama nasilja, posljedicama i sprečavanju nasilja, ali dati svoj doprinos kroz istraživanje i proaktivno djelovanje na temama nasilja, nasilnih ponašanja, predrasudama i stereotipima s kojima se svakodnevno susreću u svome okruženju. Njihovo aktivno sudjelovanje u predstavi i istraživanje će poslužiti i kao dio elementa za nadgradnju same predstave.

“Ideju projekta svojim smjernicama upotpunila je stručna osoba Ivanela Brković, stalni sudski vještak pedagoške struke, Geštalt psihoterapeutkinja i magistra pedagogije te akademski glumac, Marko Mirković. Kroz konsultacije sa stručnom osobom uvidjeli smo potrebu i mogućnosti realiziranja projekta upravo kroz predstavu čija će tema imati za cilj interaktivno educirati učenike srednjih škola o problemu nasilja i zlostavljanja. Pored kreativnog čimbenika, učenicima će biti ponuđen niz drugih spoznaja o ovoj temi kroz interakciju s glumcem, ali i Geštalt psihoterapeutkinjom i magistricom pedagogije. Ova interaktivna predstava za cilj ima informirati učenike srednjih škola o rizicima i posljedicama nasilnog ponašanja, žrtvama nasilja, nasilnicima i na taj način potaknuti antidiskriminatorna ponašanja. Naša želja je inovativnim pristupom i jezikom mladih ljudi približiti im se, ali i dati im priliku da sami progovore i rade na rješavanju problema nasilja, zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja”, kazao je voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević.

Realizacija ovoga projekta svakako će doprinijeti sigurnije okruženje za odrastanje djece i mladih. Prevenirat će se i suzbijati nasilje među mladima, a kroz provedene projektne aktivnosti se poticalo aktivno građanstvo mladih te njihovo sudjelovanje u promjenama unutar lokalne zajednice, kako bi se pridonijelo podizanju svijesti javnosti o rastućem problemu nasilja među djecom i mladima, kao i poticaju da djeca i mladi aktivno participiraju. Također, bitno je da se i probudi kod njih svijest, o tome da je ”normalno” da se prijavi i da reagiraju na nasilje, pogotovo ako su oni sami učesnici, bilo kakvog antidiskriminatornog segmenta.

Pročitajte još članaka