Ekološki kviz ''Lijepa naša'' 2019 - razredna nastava-

objavljeno 16. svibnja 2019. | zadnja promjena 16. svibnja 2019.

U organizaciji Aktiva ravnatelja, učitelja i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Kantona Središnja Bosna organizirano je pragmatično-međupredmetno natjecanje pod nazivom Ekološki kviz ''Lijepa naša'' 2019 za razrednu nastavu. Natjecanje je održano 15. svibnja 2019. godine u kreativno osmišljenim prostorijama OŠ ''Brestovsko'' Kiseljak, koje su poticajno djelovale na sve natjecatelje.

Predmetno natjecanje je složeno i najveće eko školsko natjecanje u Bosni i Hercegovini koje je  obuhvatilo 19 odgojno-obrazovnih ustanova, a svaku od njih su predstavljala po tri učenika (po jedan učenik III., IV. i V. razreda) koja su prolazila kroz tri razine natjecanja (I. Pismeni rad, II. Prezentacija praktičnog rada pod motom: Istražili smo – Uradili smo - Predlažemo, III. Usmeni dio)  iz više predmetnih i odgojno-obrazovnih područja. Predmetna i odgojno-obrazovna područja odnosila su se na oblast hrvatskog jezika i književnosti, prirode, društva i ekologije.

Natjecanja nije zahtijevalo samo reprodukciju trenutnog znanja, nego pokazivanje funkcionalnog znanja, znanja koje može učenik koristiti u svakodnevnim životnim prilikama u cilju podizanja i  razvijanja ekološke svijesti o važnosti i značaju našeg jedinog staništa, planete Zemlje.

Najuspješniju školsku ekipu na Ekološkom kvizu ''Lijepa Naša'' 2019. za razrednu nastavu, koja se predstavila s praktičnim radom na temu ''Zaboravljeni domovi'',  čine učenici OŠ ''Uskoplje'' Gornji Vakuf - Uskoplje. Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ.''13 Rujan'' Jajce, a treće učenici ''Prve osnovne škole'' Bugojno.

Važnost natjecanja nije samo u postignutim rezultatima, ono propituje upornost, uloženi trud, podizanje ekološke svijesti i razumijevanja različitosti kod djece. Upravo u tome duhu, pozivamo učenike, nastavno osoblje i samo rukovodstvo škola na što kvalitetnije pripreme za sva naredna natjecanja koje će omogućiti svakom učeniku da pokaže što to zna i može.