Ekološki kviz ''Lijepa naša'' 2019

objavljeno 9. svibnja 2019. | zadnja promjena 9. svibnja 2019.

Vodeći se spoznajom kako nastavni proces, radi svoje kvalitete, ne smije biti opredijeljen samo ka obrazovnoj komponenti, nego kroz isti, u svim njegovim segmentima nužno je prožimanje odgojne komponente koja traži priliku za svakog učenika da pokaže što to umije i zna. Školska natjecanja su odlična prilika za pokazivanje vlastitih znanja i sposobnosti učenika, prilika za razvijanje samopouzdanja i osjećaja napretka kod djece.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Kantona Središnja Bosna u suradnji s rukovodstvom odgojno-obrazovnih ustanova kao i nastavnim osobljem organiziralo je pragmatično-međupredmetno natjecanje pod nazivom Ekološki kviz ''Lijepa naša'' 2019.

Natjecanje je održano 8. svibnja 2019. godine u prostorijama OŠ ''13 Rujan'' Jajce.

Predmetno natjecanje je održano na kantonalnoj razini i obuhvatilo je 19 odgojno obrazovnih ustanova, a svaku od njih su predstavljala po četiri učenika (po jedan učenik VI., VII., VIII. i IX razreda) koja su prolazila kroz tri razine natjecanja (I. Pismeni rad, II. Prezentacija praktičnog rada pod motom: Istražili smo – Uradili smo - Predlažemo, III. Usmeni dio)  iz više predmetnih i odgojno-obrazovnih područja. Predmetna i odgojno-obrazovna područja odnosila su se na oblast kemije, prirode, biologije, geografije, povijesti i ekologije.

Cilj predmetnog natjecanja nije se odnosio isključivo na pokazivanju trenutnog znanja nego i na poticanju poduzetničkog i kreativnog duha učenika u svrhu razvijanja svijesti o važnosti i značaju našeg jedinog staništa planete Zemlja.

Najuspješniju školsku ekipu na Ekološkom kvizu ''Lijepa Naša'' 2019, odnosno školsku ekipu koja je osvojila prvo mjesto,  čine učenici OŠ ''Bila'' Vitez. Drugo mjesto osvojili su učenici Katoličkog školskog centra ''Petar Barbarić'' Travnik, a treće učenici OŠ ''Brestovsko'' Kiseljak''

Važnost natjecanja nije samo u postignutim rezultatima, ono propituje upornost, uloženi trudu i razumijevanja različitosti kod djece. Upravo u tome duhu, pozivamo učenike, nastavno osoblje i samo rukovodstvo škola na što kvalitetnije pripreme za sva naredna natjecanja koje će omogućiti svakom učeniku da pokaže što to zna i može.